PDF | Εκτύπωση | E-mail

Συμμετοχή του ΚΠΕ Παρανεστίου σε Ευρωπαϊκή συνάντηση προγράμματος Grundtvig στην Τουρκία

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig με τίτλο “Learn to Integrate the Family into the Environment”, το ΚΠΕ Παρανεστίου σαν συντονιστής του προγράμματος, συμμετείχε στη 2η συνάντηση των εταίρων στο Pursaklar, Ankara στην Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που υλοποιεί το ΚΠΕ Παρανεστίου κατά τα σχολικά έτη 2011-12 και 2012-13 αφορά στην εκπαίδευση ομάδων γονέων πάνω σε υπαίθριες δραστηριότητες με στόχο:

-         την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των οικογενειώνdsc_0099

-         την προώθηση της άθλησης και της βελτίωσης της οικογενειακής υγείας

-         την βελτίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων μέσα από κοινές δράσεις

Η συνάντηση των εταίρων του προγράμματος (εκπρόσωποι από 5 χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ιταλία) είχε σα στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στο θέμα της Υπαίθριας Εκπαίδευσης, καθώς και την διαπολιτισμική ανταλλαγή των μελών.

 

Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος στην αποστολή συμμετείχαν και 16 γονείς, μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παρανεστίου και του Δήμου Δράμας από την Ελλάδα, 3 γονείς από την Πορτογαλία, 8 γονείς από τη Ρουμανία και 12 γονείς από τη χώρα υποδοχής. Την αποστολή συνόδευσε και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κος Ν. Καγιάογλου, που στηρίζει με αμέριστο ενθουσιασμό όλες τις δράσεις του ΚΠΕ. Τέλος ο Δήμαρχος Δράμας κος Κ. Χαρακίδης  μας πρόσφερε υλικό για το Δήμο Δράμας  και εθιμοτυπικά δώρα για την ανταλλαγή με τις τοπικές αρχές.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του προγράμματος, με πρώτη τη φιλοξενία των εταιρικών ιδρυμάτων στο Παρανέστι στις 2-6 Νοεμβρίου 2011. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και πάλι στο Παρανέστι στις 2-7 Ιουλίου 2013.

dsc_0378Το πρόγραμμα της συνάντησης συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων:

  • Διαπολιτισμική βραδιά όπου οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν και αντάλλαξαν έθιμα, χορούς και τραγούδια καθώς και δείγματα τοπικής κουζίνας της κάθε χώρας.
  • Επίσκεψη στις τοπικές αρχές του Pursaklar και συνομιλίες με: το Δήμαρχο του Pursaklar, τον Τοπικό Εκπρόσωπο της Κεντρικής Διοίκησης του Pursaklar και το Διευθυντή Εκπαίδευσης του Pursaklar. Οι συζητήσεις αφορούσαν στη ροή του προγράμματος ενώ έγινε ενημέρωση για τις τοπικές εκπαιδευτικές δομές και την ανάπτυξη που υπάρχει στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων με την επίσκεψή μας στο αντίστοιχο Σ.Δ.Ε της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών έγιναν και ανταλλαγές εθιμοτυπικών δώρων.
  • Σεμινάριο για την Υπαίθρια Εκπαίδευση σε ομάδα Τούρκων Εκπαιδευτικών και Γονέων από τη κα Ζωή Θεοδοσάκη, μέλος της παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Παρανεστίου που είχε διοργανώσει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Pursaklar. H εισήγησή της ευαισθητοποίησε και ενθουσίασε τους Τούρκους Εκπαιδευτικούς και γονείς μιας και η Υπαίθρια Εκπαίδευση στη γείτονα χώρα είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα.
  • Δραστηριότητες και παιχνίδια που είχαν σαν στόχο να γνωριστούν καλύτερα οι συμμετέχοντες μεταξύ τους και να δοθούν ιδέες για υπαίθριες δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  • Επίσκεψη στα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής της Άγκυρας, όπως το Μουσείο των Πολιτισμών της Ανατολής, το Κάστρο της Άγκυρας, το Μαυσωλείο του Ατατούρκ, την Παραδοσιακή Αγορά. Δεν έλειψαν οι επισκέψεις σε παραδοσιακά οθωμανικά λουτρά,  και η γνωριμία με την εξαιρετική τοπική κουζίνα.
  • Πολιτιστικές βραδιές

Η φιλοξενία των Τούρκων εταίρων και γονέων ήταν παραπάνω από άρτια και μας συγκίνησε όλους. Η ομάδα των Ελλήνων γονέων λειτούργησε υποδειγματικά με ενθουσιασμό, ενεργητικότητα και συνεκτικότητα. Η διάχυση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης από τους γονείς και τη Π.Ο. του ΚΠΕ Παρανεστίου που υλοποίησαν  τη δράση στην υπόλοιπη ομάδα των γονέων που δεν μπόρεσαν να συνοδεύσουν την αποστολή θα γίνει σε συνάντηση όλης της ομάδας στα τέλη Μαρτίου.

Όλοι αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη συνάντηση στις αρχές Ιουλίου στην πόλη Botosani της Ρουμανίας

aaa

/

2012 | kpeparanestiou.gr  Κατασκευή ιστοσελίδων θεσσαλονίκη toastedweb.gr