Δελτία τύπου

PDF | Εκτύπωση | E-mail

Σεμινάριο δικτύου 22-24 Νοεμβρίου 2013

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΠΕ Παρανεστίου Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2013 11:17

Από το ΚΠΕ Παρανεστίου

πραγματοποιήθηκε τριήμερο Σεμινάριο Εκπαιδευτικών με τίτλο

«Υπαίθρια ζωή και περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Στ

Στα πλαίσια του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Υπαίθρια ζωή και περιβαλλοντική εκπαίδευση» που ίδρυσε και συντονίζει το ΚΠΕ Παρανεστίου, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στις 22-24 Νοεμβρίου στο Παρανέστι Δράμας. Στο συγκεκριμένο Δίκτυο που ιδρύθηκε κατά το σχολικό έτος 2010-2011 έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 80 Σχολεία από όλη την Ελλάδα, έχουν επιμορφωθεί 610 εκπαιδευτικοί σε αντίστοιχα σεμινάρια και έχουν πραγματοποιήσει Υπαίθρια Διαβίωση στα περιβαλλοντικά προγράμματά τους περισσότερα από 40 σχολεία

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 92 εκπαιδευτικοί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τα  συνεργαζόμενα ΚΠΕ καθώς και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με την πορεία και τους στόχους του Δικτύου, που είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριων και ενηλίκων, σε θέματα πολιτισμού, υγείας και περιβάλλοντος μέσα από την διαδικασία της υπαίθριας διαβίωσης. Η καινοτομία του Δικτύου έγκειται στην υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων μέσα από την υπαίθρια διαβίωση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης. Η εκτός των θυρών (outdoor) εκπαίδευση συνιστά το πλαίσιο, η βιωματική εκπαίδευση αποτελεί τη μέθοδο και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση προσφέρει τις βασικές έννοιες και δεξιότητες για τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε εισηγήσεις και εργαστήρια για τους σκοπούς και τους στόχους του Δικτύου. Τη δεύτερη ημέρα το πρόγραμμα ήταν βιωματικό, με πολύωρες δράσεις στην περιοχή του καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας. Έγιναν περιβαλλοντικά παιχνίδια και υπαίθριες γνωστικές δραστηριότητες για μία τάξη χωρίς «τοίχους»εργαστήρια για την αισθητηριακή πληροφορία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη χρήση του θεάτρου και του  μύθου ως εργαλείων στην εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων  Την τελευταία μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ των άλλων και πεζοπορία στο περιβαλλοντικό παραποτάμιο μονοπάτι του Νέστου.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά :

 • Το βουλευτή Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη για το ενδιαφέρον που έδειξε για την υλοποίηση του Σεμιναρίου.
 • Το Δήμο Παρανεστίου και ειδικότερα τον Αντιδήμαρχο κ. Παρλόγλου που πάντα στέκεται   αρωγός σε όλες μας τις δράσεις.
 • Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα για τη μεγάλη και ενθουσιώδη συμμετοχή στο σεμινάριο παρά το γεγονός ότι τα έξοδα μετακίνησης επιβάρυναν τους ίδιους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο είχε συμμετοχές από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κω και τη Μήλο μέχρι τη Λευκάδα και το Μεγανήσι.
 • Τους εισηγητές και τα μέλη των συνεργαζόμενων ΚΠΕ

Για να δείτε φωτογραφίες από τις δράσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του τριημέρου, πατήστε εδώ

 

PDF | Εκτύπωση | E-mail

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΠΕ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΜΕ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ» ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΠΕ Παρανεστίου Τετάρτη, 11 Σεπτέμβριος 2013 08:25

Στις 4-9 Σεπτεμβρίου 2013, ο Πολιτιστικός μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Πρασινάδας «Οι Ακρίτες», στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig “ TraLSud – Traditional Lifestyle as a Model of Sustainable Development” φιλοξένησε εκπροσώπους από τους εταιρικούς οργανισμούς του προγράμματος. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους ακόλουθους οργανισμούς:

 • ES Associacao Sustenavel Solidaria από το Cadaval της Πορτογαλίας
 • Euroinform από τη Σόφια της Βουλγαρίας
 • Associatia Millenium Art από το Giurgiu της Ρουμανίας
 • Kaunas University of Technology από το Kaunas της Λιθουανίας
 • Manavgat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü από το Manavgat της Τουρκίας

Το σύνολο των συμμετεχόντων ήταν 19 άτομα. Στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο παραδοσιακών ποντιακών χορών που διοργάνωσε ο σύλλογος της Πρασινάδας, να γευτούν αλλά και να ανταλλάξουν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα σε μια πολυπολιτισμική βραδιά, να επισκεφτούν περιοχές αξιόλογου πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, οινοποιεία της περιοχής και περιοχές φυσικού κάλλους όπως οι πηγές Κεφαλαρίου. Επίσης, πραγματοποίησαν επίσκεψη-ενημέρωση στο Πελίτι, όπου ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της οργάνωση για τις δράσεις και τους στόχους της οργάνωσης, που είναι συναφείς και με το θέμα που πραγματεύεται η εκπαιδευτική αυτή σύμπραξη.

Στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2013, η ομάδα των φιλοξενούμενων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Πρασινάδα Δήμου Παρανεστίου, με διανυκτέρευση σε σκηνές. Εκεί, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον ντόπιο ηλικιωμένο πληθυσμό και να παρακολουθήσουν εργαστήριο παραδοσιακών συνταγών από τις κυρίες του χωριού. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε πεζοπορία σε μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην περιοχή της Πρασινάδας που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους φιλοξενούμενους. Τις εκδηλώσεις του διημέρου παρακολούθησαν και Έλληνες συμμετέχοντες, συγκεκριμένα ομάδα φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή της Δράμας. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του συλλόγου της Πρασινάδας.

Ο Πολιτστικός Σύλλογος Πρασινάδας «Οι Ακρίτες» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Δήμο Παρανεστίου για την παραχώρηση του λεωφορείου για τις μετακινήσεις στην Πρασινάδα, το κτήμα Οινογένεσις για τη φιλοξενία, το Πελίτι για την ενημέρωση καθώς και το ΚΠΕ Παρανεστίου για τη συνεργασία.


   

PDF | Εκτύπωση | E-mail

Τελική συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΠΕ Παρανεστίου Τετάρτη, 10 Ιούλιος 2013 11:24

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος GRUNDTVIG «Learn to integrate the family into the environment L.I.F.Ε.» (Μαθαίνω να ενσωματώνω την οικογένεια στο περιβάλλον) του οποίου συντονιστικός φορέας είναι το ΚΠΕ Παρανεστίου, υλοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση των εταίρων στη Δράμα, στις 4-7 Ιουλίου 2013, όπου συμμετείχαν 38 ευρωπαίοι πολίτες. Τα εταιρικά ιδρύματα που συμμετέχουν στη σύμπραξη αυτή προέρχονται από Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Οι ξένοι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να συνομιλήσουν με το δήμαρχο Δράμας κ. Χαρακίδη, να ξεναγηθούν στην πόλη της Δράμας και να επισκεφθούν το χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, όπου και τους έγινε εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Με οδηγό την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Παρανεστίου, ξεναγήθηκαν στις φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής (αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, παραθαλάσσια περιοχή Αμμολόφων, παλιά πόλη της Ξάνθης, παραποτάμια περιοχή στη Γαλάνη του Νέστου) όπου συμμετείχαν σε πολλές και διάφορες περιβαλλοντικές υπαίθριες δράσεις οργανωμένες από το ΚΠΕ Παρανεστίου που είχαν στόχο την ευαισθητοποίηση μέσα από επαφή και γνωριμία με το περιβάλλον, την άθληση και υγεία, την βελτίωση σχέσεων παιδιών & γονέων.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 έγινε συνάντηση με την ομάδα των Ελλήνων γονέων-εκπαιδευομένων στους Αμμόλοφους της Καβάλας, με τους οποίους συμμετείχαν από κοινού σε υπαίθριες δραστηριότητες. Στο τέλος της βραδιάς έγινε πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των συμμετεχόντων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά: το Δήμο Δράμας για την υποδοχή, το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας για τη φιλοξενία και ξενάγηση στους χώρους του, το ΚΠΕ Φιλίππων για τη διοργάνωση και διεξαγωγή δράσεων στον αρχαιολογικό χώρο και στο μονοπάτι της παλιάς Καβάλας, το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης για την ξενάγηση και κυρίως την ομάδα των Ελλήνων γονέων-εκπαιδευομένων στο πρόγραμμα για την ενεργό συμμετοχή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ευελπιστούμε σε πολλές άλλες τέτοιες συνεργασίες στο μέλλον.

Για να παρακολουθήσετε το χαιρετισμό του δημάρχου Δράμας στους Ευρωπαίους εταίρους πατήστε εδώ.

   

PDF | Εκτύπωση | E-mail

Επίσκεψη στην Πορτογαλία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΠΕ Παρανεστίου Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 10:10

Στις 10-14 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, διεθνής συνάντηση εργασίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig πουportugal 1 συντονίζει το ΚΠΕ Παρανεστίου. Τα προγράμματα Grundtvig αφορούν στην εκπαίδευση ομάδων ενηλίκων και γίνονται με συνεργασία εκπαιδευτικών οργανισμών και ενηλίκων. Ο τίτλος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι: «L.I.F.E. - Learn to Integrate the Family to the Environment» (μετ. «Μαθαίνω να Ενσωματώνω την Οικογένεια στο Περιβάλλον») και υλοποιείται με τη σύμπραξη πέντε  χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει γονείς και παιδιά σε άμεση επαφή με τη φύση μέσα από σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων με επιμέρους στόχους την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσα από άσκηση καθώς και τη βελτίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Baiao της Πορτογαλίας, όπου ο συνεργαζόμενος φορέας είναι το Agrupamento Escolas do Vale de Ovil συμμετείχαν εκπαιδευτικοί των φορέων και των οργανισμών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και από τις 5 πέντε χώρες. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας όπου:

 • παρουσιάστηκαν οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε χώρα,portugal 2  
 • συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων,
 • έγινε προγραμματισμός για την συνέχεια των δραστηριοτήτων σε κάθε χώρα,
 • αποφασίστηκε ο τρόπος προβολής και διάχυσης των δράσεων του Προγράμματος μέσα από έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της Πορτογαλίας μας φιλοξένησαν και οργάνωσαν το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες  με τον καλύτερο τρόπο. Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν επίσης:

 • Υποδοχή από τον Δήμαρχο της πόλης που μας καλωσόρισε και μας παρουσίασε την περιοχή καθώς και τις εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνονται με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής. Μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του ΚΠΕ Παρανεστίου που οργάνωσε και συντονίζει το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και η χώρα του και έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των 2 πλευρών.
 • Επισκέψεις σε σχολεία της πόλης του Baiao και γνωριμία με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Έγιναν και παρουσιάσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούν στα σχολεία τους.
 • Παρακολούθηση προγράμματος υπαίθριας εκπαίδευσης και υπαίθριων δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν από το ίδρυμα υποδοχής με την ενεργό εμπλοκή μαθητών και γονέων.

Η επόμενη ευρωπαϊκή συνάντηση είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις 10-14 Απριλίου 2013 στο Μιλάνο, με ίδρυμα υποδοχής τον οργανισμό AFOL Sud Milano ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με συνάντηση όλων των φορέων στο Παρανέστι Δράμας στις 2-7 Ιουλίου 2013.

   

PDF | Εκτύπωση | E-mail

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GRUNDTVIG

Συντάχθηκε απο τον/την ΚΠΕ Παρανεστίου Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2012 10:50

dsc_0245Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτεμβρίου 2012 διήμερη κατασκηνωτική περιβαλλοντική δράση στην περιοχή του παλιού γεφυριού Διποτάμων, στο Δήμο Παρανεστίου.

Η δράση απευθύνονταν σε γονείς και παιδιά και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο “L.I.F.E – Learn to Integrate the Family into the Environment” (Μαθαίνω να Ενσωματώνω την οικογένεια στο Περιβάλλον). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΚΠΕ Παρανεστίου και βρίσκεται στη 2η χρονιά της υλοποίησής του. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει γονείς και παιδιά σε άμεση επαφή με τη φύση μέσα από σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων με επιμέρους στόχους την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσα από άσκηση καθώς και τη βελτίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων.

Οι στόχοι αυτοί προσεγγίστηκαν μέσα από δραστηριότητες όπως: παιχνίδια και κατασκευές με φυσικά υλικά, παιχνίδια ανακάλυψης της φύσης με την ενεργοποίηση των αισθήσεων, κολύμπι στο ποτάμι, διαβίωση σε φυσικό περιβάλλον, μαγείρεμα στο ύπαιθρο. Μικροί και μεγάλοι κατασκηνωτές διαβίωσαν ένα διήμερο σε απόλυτα φυσικό περιβάλλον και φρόντισαν να φερθούν στο χώρο με τον δέοντα σεβασμό, να χαρούν όλες τις ομορφιές και τις δυνατότητες που έχειdsc_0359 να τους παρέχει η φύση και να φύγουν αφήνοντας το περιβάλλον καθαρό όπως τον βρήκαν. Ήταν επίσης μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή με τους γονείς τους, μοιράστηκαν βιώματα και εμπειρίες και συνεργάστηκαν αρμονικά μαζί τους για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων. Όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη δράση και την προσδοκία να συμμετέχουν και στο μέλλον σε ανάλογες δραστηριότητες.

Έτσι, το ΚΠΕ Παρανεστίου προγραμματίζει ήδη την επόμενη δράση της ομάδας γονέων. Το πρόγραμμα αυτό, που υλοποιείται παράλληλα σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Πορτογαλία) θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2013 με συνάντηση των εταιρικών ιδρυμάτων σε μια διεθνή κατασκηνωτική δράση στο Παρανέστι. Το τελικό προϊόν που σχεδιάζεται να παραχθεί από το πρόγραμμα είναι ένας οδηγός υπαίθριων δραστηριοτήτων, εγχειρίδιο για γονείς.


   

Σελίδα 1 από 2

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

aaa

/

2012 | kpeparanestiou.gr  Κατασκευή ιστοσελίδων θεσσαλονίκη toastedweb.gr